Privéauto, toch aftrek van BTW

Zoals bekend, gelden er regels voor de aftrek van BTW op auto’s. Dit heeft ook gevolgen voor auto’s die privé of zonder BTW zijn gekocht.

Zakelijk gebruik privéauto. Het komt in de praktijk geregeld voor dat een ondernemer zijn privéauto in de onderneming gebruikt. In dat geval kun je de BTW op de aanschaf niet als voorbelasting in aftrek brengen. Dit geldt overigens ook voor tweedehands auto’s die zijn aangekocht zonder BTW(margeauto’s). In de praktijk wordt vaak vergeten dat dan wel de BTW op het gebruik en het onderhoud van de auto aftrekbaar is.

Aftrek btw op gebruik en onderhoud. Voor de aftrek van BTW op het gebruik (brandstof) en het onderhoud (uw garagenota’s), moet je een splitsing maken tussen het zakelijk en het privégebruik van de auto. Dit noemt men de ‘pro-ratamethode’. Deze splitsing moet uit je administratie afgeleid kunnen worden. Je moet dus een kilometeradministratie bijhouden waarin duidelijk deze splitsing gemaakt kan worden.

75%-goedkeuring ingetrokken! Voor de situatie dat het zakelijke gebruik niet eenvoudig uit een kilometeradministratie te herleiden is, is tot 1 juli 2011 goedgekeurd dat 75% van de btw op gebruik en onderhoud kan worden afgetrokken. Let op. Met ingang van 1 juli 2011 is deze 75%-goedkeuring komen te vervallen. Je moet dus voortaan weer een kilometeradministratie bijhouden waaruit het zakelijk en het privégebruik blijkt, waarbij de BTW op het zakelijke gedeelte dus aftrekbaar is voor zover de onderneming btw-belaste prestaties verricht.

Woon-werkkilometers. Nieuw is ook dat de woon-werkkilometers voortaan voor de BTW weer als privé worden aangemerkt.

Niet voor de DGA. Alleen een ondernemer/natuurlijk persoon kan de BTW op gebruik en onderhoud in aftrek brengen volgens de beschreven regels. Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is immers geen BTW-ondernemer voor de werkzaamheden die hij (in loondienst) voor zijn BV verricht. Als DGA kunt u natuurlijk wel gewoon € 0,19 per zakelijke kilometer door de BV onbelast laten vergoeden.

Maar er is helaas geen recht op teruggaaf van btw inzake de privéauto die ook zakelijk wordt gebruikt.

Bij zakelijk gebruik van uw privéauto is de BTW op het gebruik en het onderhoud deels aftrekbaar. Je moet dan voortaan weer wel een rittenregistratie bijhouden.

 

Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je advies over nog meer belastingvoordelen en bespaartips, neem dan nu direct contact met ons op en schrijf je in voor de nieuwsbrief via de button boven aan de pagina.